در روز سه شنبه اول اسفند ماه فیلم سینمایی «گاوآهن» به کارگردانی فیلیپ گرل محصول سال 2023 سینمای فرانسه در سینماتک برج آزادی به نمایش درآمد.
نشست نقد و بررسی این فیلم با حضور سمیه علیپور (مجری و کارشناس) و عزیزاله حاجی مشهدی (منتقد سینما) همراه با همراهی جمعی از تماشاگران سینماتک برج آزادی برگزار شد.
«گاوآهن» که با نام فارسی «هفت اورنگ» یا ارابه باشکوه نیز شناخته میشود، نخستین نمایش جهانی خود را در بخش مسابقه اصلی هفتاد و سومین جشنواره برلین (2023) تجربه کرد و فیلیپ گرل توانست جایزه خرس نقرهای بهترین کارگردانی برلیناله را برای این فیلم دریافت کند.
فیلیپ گارل کارگردان، فیلمنامهنویس و تدوینگر فرانسوی است که پیش از این ساخت چندین فیلم بلند سینمایی از جمله «حسادت» (2013)، «در سایه زنان» (2015)، «عاشق برای یک روز» (2017) و ... را در کارنامه دارد و فیلم سینمایی «گاو آهن» جدیدترین ساخته او محسوب میشود
لویی گرل، دیمین مونگین، استر گرل، لنا گارل، فرانسین برژی و ... در این فیلم ایفای نقش کردهاند و داستان فیلم در رابطه خانواده ای است که با هم یک نمایش عروسکی سیار را اجرا می کنند و این نمایش برای آنها منبع درآمد است و همچنین به آنها فرصت می دهد تا داستان ها را با دیگران به اشتراک بگذارند.
بر طبق نظر منتقداین فیلم آقای حاجی مشهدی دلیل نام گذاری این فیلم اشاره به گردش روزگار و در جریان بودن زندگی دارد و این فیلم در واقع ادای دین کارگردان به تحولات فرهنگی اجتماعی و سیاسی قرن بیستم دارد و تلفیق بسیار هوشمندانه ای از تخیل و رویاست. مهمترین پیام فیلم از نظر منتقد اینست که در عصر جدید هیچکس صاحب قلب کسی نیست و هرکسی میتواند دارای رابطه عاطفی متعدد با افراد مختلف باشد که البته این امر در فرهنگ کشور ما مذموم است اما در کشور فرانسه و بطور عام در غرب پذیرفته شده است. در ادامه اظهار داشت که ساخت عروسک های خیمه شب بازی و نمایش عروسکی در این فیلم نمادی از جدی نبودن اتفاقات زندگیست و اینکه زندگی در کل یک بازیست و مرتب در حال گردش و تغییر است پس نباید آن را جدی گرفت و به نوعی به تفکر نیهیلیستی اشاره دارد. وی در ادامه گفت شخصیتهای فیلم گاهی در نهایت فقر حاضر به فروش آثار نیمه کاره خود حتی به قیمت خیلی خوب هم نبودند و این میتواند به نوعی نمادی از کمال گرایی شخصیتهای داستان باشد. در مورد موسیقی فیلم هم گفت: فیلیپ گرل از موسیقی به بهترین شکل ممکن در کمترین میزان ممکن اما بسیار بجا استفاده کرده است. بسیار سعی شده بود که بازی بازیگران فیلم بسیار رئال باشد؛ بویژه روند شروع بیماری آلزایمر نقش مادربزرگ در قبرستان که با رفتارهای نامتعارف شروع میشود و در زندگی نرمال انسانها نیز در این شرایط همینگونه است ؛ در برخی صحنه ها نیز فیلم کاملا سورئال میشود و این هنر کارگردانی خوب فیلیپ گرل است.