یکی از اصول مهم معماری ایرانی معماری قرینگی است که در تمام برج آزادی موضوع رعایت شده به جز یک قسمت که در طبقهی دوم اتفاق افتاده است.
طبقه دوم برج آزادی در تراز 23 متری از سطح میدان قرار دارد. این طبقه بر روی قوس اصلی برج آزادی طراحی شده که این قوس براساس طاق کسری یا ایوان مدائن که در دوره ساسانیان جزء امپراطوری ایران و در حال حاضر در بغداد یا عراق امروزی قرار دارد ساخته شده است. در داخل این طاق پنجرههایی لوزی شکل الهام گرفته از مقرنس کاریهای اسلامی که در طاق های مساجد طراحی شدهاند و شیشه های شفاف روی آن نقش انتقال نور به داخل این فضا را به عهده دارد همچنین این پنجرهها نور را از داخل خود به بیرون انعکاس میدادند و زمانی که در گذشته زیر برج آزادی به هنگام شب قرار میگرفتید با نورهایی که برای آنها تعبیه شده بودند آسمان شب را برایشان تداعی میشد که این موضوع برگرفته شده از کلمه طاق که به معنی آسمان بوده است.
زمانی که به سقف می نگریم، طرح شمسه شکل که یکی از نمادهای معماری ایرانی اسلامی هست را ملاحظه میکنید.
یکی از اصول مهم معماری ایرانی معماری قرینگی است که در تمام برج آزادی موضوع رعایت شده به جز یک قسمت که در طبقهی دوم اتفاق افتاده است. سه پنجره عمودی کنار هم در دیواره بیرونی راه پله سمت شمال شرقی وجود دارد که در طرف مقابل چنین پنجره هایی وجود ندارد. این سه پنجره دید یا ویو به سمت قلهی دماوند را دارا هستند این پنجره ها طوری طراحی شده که وقتی میخواهید قله دماوند را ببینید باید سر تعظیم فرود آورده و به قله دماوند احترام بگذارید. نوع پنجرههای به کار رفته، برگرفته شده از تیرکشهای ایرانی است. این تیرکشها در گذشته، در قلعههای ایرانی استفاده میشدند که برای تیراندازی بهتر تیرانداز و کاور یا حفاظت آن ها استفاده میشده است.